Dag 2-3 i Brisbane; fler fåglar

Under måndagen gick vi på en längre promenad i samma område som dagen innan, med stopp vid varenda lekplats för Lilly, 3,5. Det var rått i luften, nästan som i Sverige, fast för all del kanske 18 °C trots allt. Det gick alltså att härda ut. Vid lekplats 1 ägnade jag en lång stund åt att, utan framgång, försöka fotografera australisk svala. På promenaden vidare hörde vi hur det prasslade i buskaget bredvid oss. Det var en buskhöna som bökade runt. Den lyckades jag i alla fall plåta, om än med tveksamt fokus:

Buskhöna

Vi tog vägen vidare över bron, och i vattnet simmade tre styck stillahavssvartand (Pacific black duck, Anas superciliosa) sakta förbi, ganska vackra fåglar i ganska fult vatten. Fladdermössen från dagen innan var nu borta.

Stillahavssvartand

Vi stannade till vid lekplats 2, och noterade där tre medelstor papegojor (18-20 cm) som vi tidigare sett flyga förbi huset, men som vi inte lyckats bestämma tidigare. De flög ganska fort. Den gröna ryggen och de röda vingundersidorna visade att det handlade om en gulvattrad lorikit (Scaly-breasted lorikeet, Trichoglossus chlorolepidotus). Något foto blev det inte den här gången, men jag lär få fler chanser. Så fortsatte vi, tillbaka över bron och vidare till en stor gräsplan. I änden av den såg jag flera olika fågar. Tamduvor (Rock dove, Columba livia domesticus) tillhör kanske inte de mer exklusiva, men manand (Australian wood duck, Chenonetta jubata) var ju lite skoj.

En helt vanlig tamduva ju.

Manand. Fråga mig inte om det ska uttalas som en sådan med hår på bröstet eller en sådan som lejonhannar har. Ingen vet.

Ett par ibisar skubbade runt där också. Jag tycker att de tillhör de mer exotiska inslagen i Brisbanes stadsbild. Det verkar inte Brisbaneborna hålla med om, men de borde egentligen gilla skäggibis (Straw-necked ibis, Threskiornis spinicollis). Det borde de.

Skäggibis

Dagen därpå förberedde jag flytten till det hus jag ska vara inhyst i, i stadsdelen Auchenflower. Där är det jävligt backigt. I nästa vecka får jag en sambo, men ännu så länge bor jag själv. Jag har palmer på tomten och det finns hängmatta på verandan. Tre-fyra spindlar har jag fått flytta på, men det var inga sådana där stora håriga saker som jag oroat mig för. Jag tog några rejäla promenader direkt när jag kom dit. Först gick jag ner till Brisbane river, en promenad på 1,5 km, för det är därifrån bussen till universitetet går. I vattnet låg den australiska varianten av fiskmås (Silver gull, Larus novahollandiae). Trädsvalor (tree martin, Petrochelidon nigricans) flög omkring vid marinan, och en sandtärna (gull-billed tern, Gelochelidon niloctita) flög förbi i hög fart. Jag vände tillbaka mot Auchenflower, stannade hos en barberare och blev snögg i håret, och fortsatte därefter stövla runt i backarna. Regnbågslorikiter skrek i buskarna och verkade klart störda av den svartvita törnkråka (Pied butcherbird, Cracticus nigrogularis) som satt i ett träd och chillade. Under promenaden såg jag också ett par blåkindade honungsfåglar (blue-faced honeyeater, Entomyzon cyanotis). De hade jag lite svårt att artbestämma minsann.

Blåkindad honungsfågel

Igår påbörjade jag mitt arbete på UQs St Lucia-campus. I dammarna där såg jag en hel del fina fåglar. I helgen ska jag dessutom på två exkursioner med lokala fågelskådare. Det blir Sunshine Coast, och ett annat ställe som jag inte minns vad det var. Det får jag återkomma om. Här är det natt nu, ser ni.

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i Australien, djur, Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dag 2-3 i Brisbane; fler fåglar

  1. Dessa två fågelbloggar inger stor respekt. Jag respekterar kunniga män!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s