Dag 1: några backyard birds i Brisbane

Det här är ju normalt en tramsig blogg, men åtminstone när det gäller kommande fågelinlägg så tänker jag hålla igen på tramsandet. I stället ska jag försöka koncentrera mig på att hålla reda på vad jag sett här nere, och visa foton på så många arter som möjligt. Tramsa kan jag kanske göra däremellan. Vi får se.

Jag har flugit en massa, och till slut hamnade jag alltså i Brisbane. Klockan var 06.45 på söndagmorgonen men själv var jag inställd på 22.45 eftersom det var tiden där resan inleddes. På så vis, med kraftig jetlag, har dagen fortsatt. Jag var av den anledningen av begränsat underhållningsvärde för the Rosengrens idag, och tempot var lugnt, men likväl fick jag se några snygga fåglar.

I flygplatsparkeringens innertak satt en australskata (Australian magpie, Gymnorhina tibicen) och gjorde ljud ifrån sig. Australskatan sågs sedan lite varstans under dagen. Nu är den ny och lite spännande, och därför snygg, men det hade man förstås sagt också om vår egen skata om den vore ovanlig för oss.

Australskata

På vägen från flygplatsen till Wilston, där jag bor hos vänner i ett par dagar, såg jag också australisk ibis (Australian white ibis, Threskiornis molucca) samt brun majna (Common myna, Acruditheres tristis), en ganska höggljudd fågel. Så är också den jättevanliga larmhonungsstaren (Noisy miner, Manorina melanocephala).

Larmhonungsstare

Just utanför hemmet i Wilston cirkulerade australisk svala (Welcome swallow, Hirundo neoxena), och ett par andra arter som jag inte klarade av att artbestämma. Just söder om tomten ligger en rugbyplan. På den stod under hela dagen maskvipa (Masked lapwing, Vanellus miles), tre-fyra stycken. Vipornas Fantomen på operan. Kolla.

Maskvipa

Utanför huset höll ett par fräcka duvor till. Emellanåt spände de upp stjärtfjädrarna som en solfjäder. Vi diskuterade lite fram och tillbaka om det var parningsriter vi såg eller om det kanske var två hannar som spelade Allan mot varann. Tofsduva (Crested pigeon,  Ocyphaps lophotes) är hur som helst en tjusig duva:

Tofsduva

Vi tog en kort promenad förbi rugbyplanen och passerade en landhockeybana precis till vänster därom. Där gick sju-åtta rosenkakaduor (Galah, Eolophus roseicapilla) och käkade, helt obekymrade om oss. Väldigt snygga fåglar.

Rosenkakadua

Det flög förbi en och annan art som jag inte lyckades bestämma – jag får väl återkomma till dem – någon kråka, någon småfågel, några svalor eller seglare – och ytterligare en ibis flög över – liksom ett par australiska korpar (Australian raven, Corvus coronoides) [nae, den artbestämningen har jag fått backning på i efterhand. De var kråkor]. Söder om rugby- och landhockeybanan löper en biflod till Brisbane river. Efter en liten stund kom vi till en bro, där vi stannade till. Där lät som i en djuraffär, men återigen hade jag svårt att lyckas identifiera mycket av det jag såg. Några andfåglar flög rätt över huvudet, men jag får väl gå tillbaka dit igen i morgon. En grå törnkråka (Grey butcherbird, Cracticus torquatus) sjöng högljutt i en trädtopp, och femtio meter längre fram var ett träd fullt med sovande fladdermöss, stora som herrskor. Kanske går jag tillbaka dit i morgon och få en närmare titt. En ovanlig syn hursomhelst:

Drakuladjur

Senare på dagen åkte vi lite bil. Jag fick bland annat se det ganska pampiga universitetsområdet. Vi åkte sedan vidare mot Mount Coot-tha, stadens högsta punkt, och ett friluftsområde som jag om ett tag ska hänga med på exkursion i. Längs med vägen mitt i stan såg vi ett par spektakulära arter i form av buskhöna (Australian brush-turkey, Alectura lathami) och större gultofskakadua (Sulphur-crested cockatoo, Cacatua galerita), Baretta-fågeln – för den som minns. Sedan for vi upp till bergets topp. Det var disigt och inte det bästa ljuset, men ändå fina vyer över Brisbane-området. Med zoomobjektivet på kunde jag inte åstadkomma något storslaget, men här ser ni i alla fall centrala Brisbane, sett från Mount Coot-tha lookout:

Brisbanes centrum från Mount Coot-tha

På väg tillbaka till bilen fick vi syn på dagens snyggaste fåglar. Fyra-fem regnbågslorikiter (Rainbow lorikeet, Trichoglossus haematodus) höll till i träden just bredvid souvenirbutiken på höjden. Dessvärre var det svårt att få till en bra bild eftersom de var ogästvänliga nog att flyga omkring hela tiden och däremellan gömma sig i lövverken, men kolla ändå:

Regnbågslorikit

Jag ska försöka få till en bättre bild framöver. På vägen tillbaka hem sågs en australkråka (Torresian crow,  Corvus orru) bli mobbad av förbannade majna-fåglar. Sedan köpte vi lite öl. Sedan kollade vi på rugbyfinal. Sedan blev det middag och läggdags. Och nu är det mitt i natten och jag som varit trött hela dagen är pigg som en lärka och skriver blogginlägg om fåglar. Utanför hör jag något som låter som en vanlig gök, men det finns ju skitmånga gök-arter här. Nu ska jag blunda igen. Ni kan gott lyssna på musik under tiden. Hejrå.

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i Australien, djur, foto och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dag 1: några backyard birds i Brisbane

  1. Bjorn Bohman skriver:

    Utmärkt med svensk översättning av alla fridstörare här. Du måste komma till västkusten också för att jämföra faunan!

  2. Lasse P skriver:

    Go-Betweens kom från Brisbane, tycker nog att du bör uppmärksamma detta också. Eller får jag göra det: http://www.youtube.com/watch?v=3XDmasbARtE
    Om du tar bilen två timmar norrut längs Bruce Highway till Gympie så kan du kolla in var en annan av dina kompisar hade en öm stund i en husvagn med en gammal Bruce.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s