Tvi vale – att önska spott och elände åt andra

Nu kanske någon undrar varför Kemimannen 2.0 sover så dant. Jag har varit ute i det analoga livet och hanterat allt jävelskap som kommer i människors väg, och då har man inte tid att blogga hela tiden förstår ni. Men idag ville jag göra det för jag fick den intressanta frågan om innebörden av begreppet ”tvi vale”. Det visste jag inte riktigt och det kan ju gälla fler, så därför kändes det hela angeläget. Jag fattar faktiskt inte hur vi kunnat överleva och frodas i detta kunskapsvakuum nästan halvvägs in i 2012.

Ingen vettig människa går runt och säger ”tvi vale” längre, eftersom det är ett sådant uttryck som skvallrar om att man fastnat i en annan tid, med tevekannor, duschmössor och kadmiumfärgad plast. Så vill ju inte vi framstå, vi som är så gamla att det vore möjligt. För oss moderna trådlösa är det ändå bra att veta vad det gammeldags folket menar när de säger sådär. Det är inte så svårt att veta. Tvi är ju ett spott-ord, och vale är en omskrivning av varde, det som han sa om ljus i bibeln innan det blev ljust, om ni minns. Jag bespottar dig, ungefär. Om det hade stått tvi vale i bibeln stället för varde ljus så hade di religiöse kunnat anta tolkningen att världshaven bildades på natten, och att det gick lika bra ändå. Men nu är det inte så.

Vi som inte nöjer oss med en korrekt och enkel förklaring kan naturligtvis krångla till den. Enligt Svenskt dialektlexikon så hände det att varianten förekom att ”tvi” byttes ut mot tra, eller ibland trå, som ”Svea och Göta munarter” tycks ha föredragit. Att säga trå vale eller trå mi vare innebär väl då att man hoppas att djävulen ska komma och ta den som man säger så till, så det kan ju ni ungdomar pröva om ni träffar på någon full eller snuskig medelålders gubbe eller dylikt som ni önskar glädjen och rikedomen ur. Berätta i så fall i kommentarsfältet hur det gick.

Här utanför Söderköping satt kroaten eller venetianaren på 1420-talet och räknade pengar, alltmedan folket kanske spottade och fräste, medan de sade ”tvi vale”.

Flashback är det någon som påstått att tvi vale ”sägs komma av en grym hövitsman vid namn Giovanni Franco (från Venedig, därav vale), motsvarar typ ”fy sjutton””. Det vet man ju inte va, men det kan ju ändå vara värt att grubbla lite över vem han var, mannen som kanske gav upphov till ett uttryck. För det har rått oklarheter rådande identiteten av ”Johan den välske” som han kallades. Mladen Ibler och Birgitta Fritz vid Lunds universitet har ägnat tid åt den saken och kommit fram till att den här mannen, som enligt Engelbrektskrönikan förlänades Stegeborg och Köpingshus, egentligen hette Ivan Anz Frankopan, och var en kroatisk fursteson. Detta var som bekant skitalänge sedan och jag vet inte om jag orkar säga så mycket mer om honom men det går att läsa massor här om denne fogde hos Erik av Pommern som kanske gav upphov till det här skällsordet. Eller gjorde han inte det.

Det känns möcke bra att vi rett ut det. Vi firar med lite medeltida musik, från eran då Odetta gjorde Dylan-covers. Grattis.

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i historia, språk och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s