Liemannens hastighet

Nu har det varit glättigt och paketöppning och det får faktiskt räcka med glädje och trams för ett tag, så därför ska vi fokusera på döden i bloggen idag.

Liemannen, eller the Grim Reaper som han så coolt heter på engelska, döden i mänsklig gestalt, gäckar ständigt i vår skugga. Det svenska namnet berättar att det rör sig om en man, men könet beror av i vilket land vi befinner oss. I Norge finns böldpestkärringen Pesta, som kommer med kvasten, och i Litauen finns Giltiné, en blånäst gammal dam med giftig tunga. Men här får vi alltså dras med Liemannen, en snubbe.

Liemannen Bengt

Han håller ju ganska låg profil nu för tiden. Annat var det när han breakade som schackspelare mot riddaren Antonius Block i Det sjunde inseglet. Det är inte så att jag har ett särintresse för Liemannen, men jag bevärdigar honom ändå ett blogginlägg pga de nya rön som presenterades i julnumret av British Medical Journal.

En australiensisk forskargrupp har givit sig i kast med att mäta hur fort Liemannen rör sig. Syftet torde inte kräva någon mångordig förklaring. Kan man bara hålla högre hastighet så klarar man sig undan dödens käftar.

Undersökningen genomfördes genom att gånghastigheten uppmättes hos ca 1700 70-åriga män, som fick gå sex meter på tid. De gick lite olika fort; allt mellan 0,16 och 1,6 m/s uppmättes, och medelhastigheten var 0,88 m/s, ett irriterande makligt promenadtempo av den typ man emellanåt blockeras av från en tvekande pensionär på stormarknaden. Vid uppföljningen, som jag tror vad fem år senare, hade 266 män dött. Genom att jämföra gånghastighet hos de som senare dött med gånghastigheten hos de som överlevt kunde forskarna visa att hastigheter över 0,82 m/s innebar 1,23 gånger mindre risk att dö relativt de långsamtgående. Denna brytpunkt identifierades därför som Liemannens normalhastighet. Bland män som vandrade 1,36 m/s eller däröver dog ingen alls, vilket indikerar att Liemannen inte kan gå så fort.

Så nu vet ni. Söla inte, för då hinner Liemannen ifatt er.

Uppsatsens Figur 2.

Uppsatsen i sin helhet finns här: Stanaway, F.F. et al (2011) How fast does the Grim Reaper walk? Receiver operating characteristics curve analysis in healthy men aged 70 and over. BMJ 343 doi: 10.1136/bmj.d7679.

Amy Winehouse var en av dem som hanns ikapp i år. Titelraden i den sång hon sjunger här, Phil Spectors första hitlåt (1958 med Teddy Bears), är hämtad från Spectors fars gravsten. På sätt och vis en sång till Liemannen, för att göra en makaber tolkning.

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i ockultism, vetenskap och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Liemannens hastighet

  1. Mette brorssvägerska skriver:

    Tack Håkan! Nu har vi testat våra olika gång hastigheter hela familjen och lagt upp målplaner. To stay alive!

  2. Ingemar skriver:

    Jag anar en revival för tävlingsgång!

  3. Corina skriver:

    Hm……då borde jag få ett långt liv som formligen rusar fram genom livet…..dagligen 🙂 God fortsättning !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s