Kemimannen-Grinchen 2: stjärngossekränkningen

Stjärngossar är ett jävla påhitt. Ner med stjärngossekulten.

Blev du uppriven nu? Tänker du så här: –Nej oh, jag tycker att det är trevligt när de små pojkarna sjunger Staffan Stalledräng, de är ju så fina i sina särkar? Då har du aldrig varit en liten pojke och kan därför inte föreställa dig hur tankarna kolliderar i en liten stjärngosses huvud. Han vill vara cool, kanske bra i fotboll och tas på allvar, men det gifter sig illa med en pappstjärna i guld, en strut, ett nattlinne och sockiplast alternativt tubsockar. Ingen säger det rätt ut. Alla vet ändå. Bara inte du.

Varför finns stjärngossestruten? Antagligen utvecklades den för att kväsa uppkomlingar i den inre kretsen, denna klädedräkternas motsvarighet till tarmar på Lundsberg. Jag har själv varit utsatt för strutorienterad pennalism så jag vet. Därigenom kan vissa nervösa drag spåras tillbaka till mitt första levnadsår. Kolla själv om du inte tror ma:

Det är sent sextiotal. Längst till höger sitter min mellanbror. Han ser inte riktigt klok ut i strut och pappstjärna, men det begriper han inte. Hans mamma har tutat i honom motsatsen, för kärlek och gott omdöme går ju inte alltid hand i hand. Min äldste bror fokuserar energin på att ha sitt lilla roliga med den nyaste brodern i familjen. Det är ju jag, med kalasbyxestrumpbyxehybrid och en dumstrut i fulpapper. Inte ens en kommersiellt gångbar strut kunde de kosta på mig, tarmen. Så taskiga de var på Lundsberg.

Stjärngossens historia har länge varit dunkel för mig. Vem var han? Är han sprungen ur scientologin, en rymdis? Och vem är femte fålen Apelgrå? Jag bestämde mig för att rota lite i den här frågan och nu ska jag berätta lite om det.

Nej, molnigt. Vilket håll ska vi ta nu?

När Jesus föddes (för en mer högtravande inledning, säg hellre ”vid Jesu födelse”, och betona Jesu på ”e”) så kom tre vise män på besök. Det var tre iranska killar som kunde tyda stjärnor. Det var nödvändigt i brist på tillförlitliga kartor för det var ju en väldigt lång promenad, kring 150 mil tror jag. En man som hetter Origenes fyllde i den här historian bra ett par hundra år senare, och han döpte dem till Kaspar, Melkior och Baltasar.

Den utlösande faktorn bakom den långa promenaden ska ju ha varit att Betlehems stjärna tändes och då förstod de tre vicekungarna att något var på gång, och vandrade ända till den lilla Jesus och så lämnade de över guld, myrra och rökelse. Guld är ju bra men de andra presenterna kunde de lika gärna ha skitit i, som jag ser det. Den svenska stjärngossen är ju kopplad till den här historian, men han är inte en av de där tre, som man ju annars skulle kunna förledas att tro. Så här lär det vara i stället:

Staffansvisan är mycket gammal, en medeltidsballad faktiskt, som följer en en trevlig liten historia som Johannes av Hildesheim ska ha berättat redan 1370 om Stefanus, som var stalledräng hos kung Herodes, och som först ska ha upptäckt den där stjärnan. Herodes var ju en skitstövel som lät döda alla barn i Betlehem eftersom han hade på känn att en Jesus skulle födas. När Stefanus berättade detta, att en större konung än att Herodes hade fötts, så tyckte den gamle kungen att Stefanus (Staffan) kunde drop dead; det var lika troligt som att den tillagade tupp han hade framför sig skulle vakna till liv och flyga bort. Så gjorde tuppen det. Därefter lemlästades Staffan, men blev bra igen, eller kan i alla fall se trots att han fått ögonen utstuckna. Så står det i alla fall här. Genom de där utstuckna ögonen är ju i så fall Staffan lite besläktad med Lucia.

(Det här blev jobbigare att stå för efter Andreas kommentar nedan. Herodes den store ska tydligen ha dött år 4 f Kr, vilket rimligen borde ha gjort det svårt för honom att reagera negativt på Jesu födelse. Däremot fanns hans son, Herodes Antipas, med i ett senare skede, och anklagade då Stefanus för kätteri, ungefär vid tiden för korsfästelsen av Jesus. Verkar finnas utrymme för ett inlägg till, m a o.)

Förr i tiden hölls stjärngossespel på trettondagen, men ingen pysslar med det längre, så Staffan fick hoppa med i Luciatåget i stället, och i dryga 100 år har därefter folk kunnat hånflina åt de stackars strutpojkarna som står och läser innantill på sin pappstjärna i guld. Och Staffanvisan är en töntig låt, endast hårfint bättre än Imse Vimse spindel, så det så. Nej, ner med småpojksmobbningen. Stoppa sabbet.

Det firar vi med en julsång. Klippet verkar bråka och man får klicka två gånger, men det kan det vara värt.

För övrigt så berättas en intressant historia av Barbro Weissmann här. Enligt en tradition i Nås i Dalarna kom Staffanssångare före jul, utklädda till Julbocken, Stjärnbäraren, Judas, samt mat- och brännvinnstiggare utklädda i vita kvinnokläder. Man var tvungen att ge Judas silverpenningar och mat och sprit till tiggarna, annars stökade de till det. När de var nöjda gick de därifrån sjungande Staffansvisan, och denne Judas hade en näverstrut på huvudet som ser ut att vara någon sorts förebild till vår moderna. Den bilden allena är värd ett klick av din tid.

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i historia, religion, traditioner och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Kemimannen-Grinchen 2: stjärngossekränkningen

 1. Mette brorssvägerska skriver:

  Jag känner så här: Det är sjukt och galet att vi firar Lucia med en symbol som Staffan. Det känns som om historien visar på att det fanns psykopater, eller att människor knarkade och gjorde sjuka saker även förr i tiden.
  Sen sitter vi och firar detta med sång och godis. Vem vill klä ut sig till en tjallare som dessutom fick ögonen utstuckna. Nä minsann – alla traditioner borde revideras omgående! Vi kan ju sjunga och äta godis ändå, eller hur?!!

  • Håkan skriver:

   Sjukt och galet, absolut. Någon borde dessutom kolla upp de där pepparkaksgubbarna. De ser också väldigt suspekta ut, tycker jag.

   • Mette brorssvägerska skriver:

    Ah…det har du rätt i….hade inte tänkt på dom än. Tillplattade och enfärgade människor som man äter upp. Vilken symbolik!

 2. mariafoto skriver:

  Förstår nu varför min lilla son absolut INTE vill vara med i något luciatåg.. Ska inte försöka övertala honom ens..

  Tänk, då sparade man in ngr kronor i dag igen- Vilken tur! Det börjar löna sig att läsa blogginlägg 🙂

  kramar

 3. Matti skriver:

  Underbara postning!

 4. OK
  1) Herodes den store. Levde runt tiden för Jesu födelse.
  2) Herodes Antipas. Son till 1) Levde vid tiden för Jesu ( och Stefanos) död

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s