Sugen på en magnet i trosorna?

Magnetterapi är big business. En tio år gammal undersökning visade att den årliga omsättningen i USA låg på runt 300 miljoner dollar, så det finns förstås stora pengar att göra för den som är framgångsrik. Den här populariteten används ofta i sig som ett försäljningsargument à la: ”800 miljarder flugor har inte fel – ät skit! Men visst fan kan flugor ha fel.

En meta-analys från 2007, som inkluderade 29 publicerade studier, kunde inte påvisa några signifikanta effekter av magnetterapi för smärtlindring, utöver placebo. Även om det finns enstaka studier som visar effekt så är alltså helhetsbilden negativ. Magnetterapi lider också av problemet att ingen har kunnat ge en vettig förklaring på mekanismen bakom magneternas påstådda effekt. Det är ett mysterium. Man får tänka stort och ha ett öppet sinne, som det brukar heta.

Av allt att döma är magnetterapi alltså humbug, men likväl kan vi hitta massor av sajter som pratar sig varma för sådana här produkter. Det finns ju pengar att göra.

Jag vet inte mycket om hälsokedjan Life. De kanske är seriösa, vad vet jag, men sämre kålsupare är de inte än att de också givit sig in i magnetprånglarbranschen, och de två produkter de saluför är ganska festliga:

LadyCare: Förpackningen redovisar: ”Allt du kan tänkas behöva mot: Nattliga svettningar, värmevallningar, väderspänning, viktökning, sömnsvårigheter, och ökar din energi, torra slemhinnor i underlivet.” Pris: 539 kr.

Lifes hemsida återger också en undersökning med fenomenala resultat, som vid lite närmare påseende verkar vara en konsumentundersökning (framgår på förpackningens baksida) utan kontrollgrupp, vilket i så fall gör den direkt vilseledande. Däremot finns å andra sidan möjligheten för kunderna själva att gå in och lämna omdömen om produkterna och det har en kvinna gjort. Hon är lite besviken över att hon efter en veckas användning inte känt någon effekt. Life svarar: Det kan dröja en månad innan du märker någon skillnad. Kroppen måste få vänja sig vid magneten och det kan ta betydligt längre tid än en vecka. Ge inte upp, fortsätt att använda den.

Om du ännu inte nått klimakteriet så känner du kanske inte att investeringen lockar. Men du kanske har andra problem? Samma magnet, fast i stället inpackad i röd plast, saluförs med produktnamnet mn8, och påstås vara verksam mot: ”Menssmärtor, PMS-symptom, Ömmande bröst, Färre finnar i ansiktet, Vätskeansamling och väderspänning”. Pris: 539 kr.

Bägge dessa produkter ska alltså stoppas i trosorna. Så ska de ligga där och vara magnetiska och så blir allting bra.

Tycker du att det låter det troligt att dina ansiktsfinnar ska försvinna för att du går med en plastinkapslad magnet innanför trosorna? I så fall – shop away. Du går på en nit. Sluta att vara så godtrogen.

Tipstack till Orsakverkan.

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i lurendrejeri, pseudovetenskap och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sugen på en magnet i trosorna?

  1. hejsonja skriver:

    det där känns som åderlåtning och sugkoppar all over again?

    jag har ingen aning. orkar inte sätta ig in i ämnet. men jag tycker magneter är magiska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s