Elektrohomeopati: disciplinen som homeopaterna dissade

Jag gillar att bläddra i gamla böcker för jag känner någon sorts samhörighet med dem; inbundna, lätt missfärgade, nötta och en aning ur tiden. En som jag brukar plocka fram då och då är Svenska Röda Korsets Medicinska Uppslagsverk från 1940. Där har jag tidigare hittat saker som jag tyckt varit nödvändigt att plita ner här i bloggen, som något om schizofreni, och något annat om delirium tremens. Och jag har väl egentligen skrivit tillräckligt om homeopati, men det är noterbart att det numera 71 år gamla omdömet i den här boken var: ”Homeopatin är numera definitivt föråldrad. … Denna åsiktsriktning kommer alltid att vara hänvisad till att ockra på människors lättrogenhet och okunnighet.” Det är ju inte på något vis mindre sant idag, möjligen med skillnaden att den som 2011 motsätter sig homeopati offentligt och med rätt tajming kan kamma hem storvinsten och bli höjdhoppar-Patriks mobboffer för en stund. Låt oss emellertid skita i den klassiska homeopatin för ett ögonblick för att i stället ägna oss åt konceptet med en twist:

I texten nämns nämligen även ”elektrohomeopati, se Elektrisk behandling”, och efter lite bläddrande mellan elchockerna så visar sig följande beskrivning:

Cesare Mattei - Elektrohomeopatins fader, tillika tidig stil-ikon bland mustaschbärare.

Inom den s k elektrohomeopatin användas läkemedel, vilka ej alls ha med elektricitet att göra. Läkemedlen bestå av piller, som ha olika färg, och därför talar man ibland om röd, gul, blå och vit elektricitet. Efter upphovsmannens död (en italienare, greve Cesare Mattei, 1809-1896) har riktningen gått avsevärt tillbaka.

Elektrohomeopati är ett helt nytt begrepp för mig, men det visar sig att det finns en ganska omfattande italiensk sajt (som går att läsa hyggligt mha Google Översätt) om Cesare Mattei och hans släkt samt elektrohomeopati.

Mattei var en mäktig och förmögen man som agerade ledamot i parlamentet, men av en eller annan anledning så tröttnade han på det och fäste därefter någon gång i slutet av 1940-talet blicken mot Hahnemanns irrläror om potentiering, och bestämde sig för att ta det hela ett snäpp vidare, så han började pyssla med spagyrisk (alkemisk) medicin, vilket var benämningen för den typ av växtextraktioner som Paracelsus en gång i tiden introducerade. Detta koncept inkluderade ”låt lika bota lika” (simila similibus curentur) och idéer (senare visade felaktiga) om balanser mellan kroppsjuicer av olika slag. Parallellt med detta arbete smällde han upp ett stort fint slott, Rocchetta Mattei, som stod klart år 1859. Där höll han sig tydligen livet ut laborerandes i sin ensamhet.

Konceptet bakom den variant på temat som den hemmakokande Mattei utvecklade är lite svårt att gripa fullt ut, men han utvecklade ett antal recept på växtextrakt som sedan potentierades enligt homeopatiliknande modell och sedan paketerades som färgade piller, vilka gavs i olika proportioner beroende på vilken obalans som Mattei identifierat. Trots att han var motarbetad av det medicinska etablissemanget började Mattei massproducera och exportera sina mediciner som spreds över hela världen. Det ska finnas en hel del publicerat i den tidens vetenskapliga tidskrifter, men jag har inte bekymrat mig om att rota i det (än i alla fall). Elektrohomeopati lär ha använts vid behandling av allt möjligt från benbrott till cancer, men Mattei mötte hela tiden skepticism, inte bara från forskarsamhället utan också från homeopatiförespråkare. Det tyckte han inte om. Under en period brottades denne labbande greve dessutom med ekonomiska problem pga att hans brorson blev bankrutt, och det lade grunden till en komplicerad arvs- och släkthistoria som jag inte har orkat gräva i.

Efter hans död 1896 fördes hur som helst traditionen vidare av hans ättlingar, men produktionen av dessa ursprungliga preparat minskade och upphörde slutligen helt på 1940-talet, då Matteis slott plundrades och tillfälligt övertogs av tyskarna. Det trodde jag var slutet på historian.

Det bästa med elektrohomeopati är att folk som håller på med det är såväl snygga som lyckliga.

Men så googlade jag lite, och insåg att jag hade väldigt fel. Elektrohomeopati finns tydligen i Sverige idag. Det visade sig att det under våren 2011 funnits en saftigt särskriven platsannons inom kategorin ”Psykologjobb” för en ”Kurs Instruktör/ Elektrohomeopati,Acupunktör”. Även om annonstexten ger intryck av att vara ihopsatt av en åttaåring så har firman som står bakom det hela ett vederhäftigt klingande namn: European Publication & Educational Media Group AB. Hemsidan, med den ganska lattjo adressen www.swedishacademi.se, ser påkostad ut (fast de behöver jobba vidare med stavningen), och har en serie välartade och vackra labbrocksmänniskor som ser mycket finare ut, åtminstone utanpå, än vad vi gör, vi vardagens folk som normalt återfinns i laboratorier.

Jag tänker inte, åtminstone i det här inlägget, gå in på eventuella effekter av elektrohomeopatisk behandling, av den enkla anledningen att den underliggande principen sedan länge förkastats av vetenskapen. Det är hur som helst intressant att notera att konceptet lever kvar, om än med andra recept än de som Cesare Mattei tog fram. Dessa skyddas, om jag förstått Archivio Museo Cesare Mattei rätt, svartsjukt av en ättling till Mattei, som av någon anledning valt att låsa in dem och kasta bort nyckeln. Lika bra är nog det, för en analys av kvarvarande prover från Matteis produktion kunde inte visa några spår av de aktiva extrakten, ett välkänt problem med produkter av homeopatiska utspädningar.

Vi behöver nog inte bry oss om elektrohomeopati, men det kan ju vara bra att känna till begreppet om det skulle dyka upp på något korsord eller så. Det lite bortglömda uttrycket spagyriker kan dock visa sig vara väl så användbart som skällsord på ett laboratorium i sydöstra Sverige redan i morgon. Det känns nyskapande och fräscht på något vis, även om begreppet i sig är mycket gammalt.

Helt utan koppling till resten av inlägget så avslutar vi det hela med Sonics och några moves, because I want to.

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i historia, pseudovetenskap och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Elektrohomeopati: disciplinen som homeopaterna dissade

 1. En klar tanke... skriver:

  Men jösses! Det finns alltså saker som den ”riktiga” homeopatin förkastar som irrläror? Det var klart oväntat! Otroligt snygg hemsida, eller så inte. Och de ligger i Rosersberg, det är nästan värt att fara upp och kolla av dem. Det ser tvärskumt ut, vilket jag i och för sig förmodade. Det skulle ju vara kul att ansöka, för skojs skull. Undra vad man skulle få försvar…

  Tack för alla bra och upplysande inlägg!

  • Håkan skriver:

   Det finns många intressanta frågor som återstår att besvara om det här, och visst vore det kul om någon wallraffade på kursen, men det rör sig ju i och för sig om något som nätt och jämnt finns i landet, så det kanske vore onödigt att ge dem uppmärksamheten.

   Tack för berömmet, och för att du tar dig tiden att läsa.:=)

 2. En klar tanke... skriver:

  Mmm, det är just det som är haken, varför väcka den björn som sover? Ju färre som känner till eländet, desto bättre. Men jag lär nog kika förbi på platsen, om eller när jag får vägarna förbi.

 3. HarrietN skriver:

  Vi diskuterade i en FB grupp huruvida blå elektricitet användes till att stilla blod. Fadern till en i gruppen hade dragit ut alla tänder vid mönstringen (borde varit 20-30-tal) och det blödde så mycket att tandläkaren hade använt just blå elektricitet för att behandla honom. Jag antog att det kunde vara elverktyg som användes (det görs än i dag) och att det då uppkom en blå låga. För kunde pillrena stilla blod????

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s