Att dricka sprit med fötterna

Det danska folket är ju frejdigt och visserligen pratar de konstigt men de verkar må bra på något vis. Vad det beror på vet jag inte. Det är något livsbejakande över dem, i alla fall på teve, och det kommer till uttryck på olika sätt. Jag vet inte om det spelar in, men i Danmark finns det ju gott öl och det tycker både svenskar och danskar om. Att inta via munnen, bör tilläggas.

Jaha, det där sista var ju onödigt att påpeka, tänker kanske du, helt omedveten om vad min kollega skickade över i epostlådan till mig idag. Så här ligger det nämligen till: En grupp doktorer i Hillerød testade nyligen en alternativ administreringsväg för alkohol, och allt går att läsa i decembernumret från 2010 av den ansedda tidskriften British Medical Journal (doi: 10.1136/bmj.c6812). Det är ett arbete med titeln ”Testing the validity of the Danish urban myth that alcohol can be absorbed through feet: open labelled self experimental study”. Äntligen.

Så här tror jag inte alls såg ut i det där fotbadet, men jag hittade ingen bättre bild.

Enligt författarna florerar en myt i Danmark om att man kan bli onykter genom att doppa fötterna i alkohol. Det här ville detta skarpa läkarteam kolla upp, så därför fyllde de en balja med några helrör Karloff Vodka (3 x 700 ml, 37,5%). Därefter nedsänkte de sina nyskrubbade fötter, sex till antalet, i baljan. Alkoholhalten i blodet följdes sedan under tre timmar, med motiveringen att det är så länge som ett normalt krogbesök varar. Samtidigt kollades via självskattning några andra indikatorer på alkoholpåverkan; självförtroende, pratgladhet och ett sug efter att ge spontana kramar.

Analysen visade alkoholhalter i blodet som låg kvar under detektionsgränsen hela studien igenom. Inte blev studieobjekten särskilt kramiga och självförtroendet verkade inte heller påverkas. Däremot visar ju resultaten en lätt stigande trend avseende pratgladheten, men sätt ihop dina egna fötter med kollegornas i tre timmar i en balja så lär ni nog fan börja prata efter ett tag. Ett positivt resultat var annars att inga hudproblem uppkom under studien. Tvärtom uppgavs fötterna efter avslutat försök vara såväl rena som mjuka.

Det här har tills nu varit en blank fläck i vetenskapens annars så frodiga landskap. Den tidigare forskning som redovisas i studien omfattar en rapport som visar att handsprit inte tas upp över huden och en annan där upptaget av etylenglykol genom djupfrysta kadaver har studerats. Den där sista kändes bara lite relevant. Mot bakgrund av detta kommer naturligtvis den här undersökningen inte en dag för tidigt. Som forskarna själva påpekar så räcker dock inte den här studien till för att säkerställa att precis alla alkoholdrycker omöjligen kan tas upp genom fötterna. Ingen vet idag om det är helt säkert att inte ett fotbad bestående av exempelvis fyra liter Manhattan, eller någon annan fruktjuicebaserad alkoholdryck, alls kan tas upp. Det finns alltså alltjämt lite grand att forska på därute. Men vi vänder ändå våra tacksamma blickar söderut mot Danmark för denna avslutande insiktsfulla kommentar:

Moreover, new pastimes, such as ”eyeball drinking” have emerged. The significance of this activity is unknown. Rumour has it that it makes you drunk fast… and may damage your eyes.

Heja Danmark.

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i vetenskap och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att dricka sprit med fötterna

 1. Fingal skriver:

  Haha! Jag tror jag skrattar på mej! Självskattad pratgladhet och spontant kramande… Verkar ju seriöst så det förslår. Dagens höjdpunkt, tusen tack för ett mycket bra och informativt blogginlägg 🙂

  • Håkan skriver:

   Artikeln publicerades i julnumret av BMJ. Det verkar som om de släpper fram ett par såna arbeten varje jul. Fick ett annat också från samma tidning, som handlade om ärftligheten av magi med utgångspunkt i Harry Potter, men det orkade jag inte skriva om.

   Jag tror att de ligger bra till för IgNobel-priset de här danskarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s