Hippokrates graviditetskur

För vissa går det enkelt det här med att få barn, men för andra är det ju inte så. Idag finns hormonbehandling och provrörsbefruktning eller in vitro-fertilisering, som det kallas med lite tjusigare termer. Jag har förstått att det är en omständlig procedur med hormonbehandling men som är relativt framgångsrik; för kvinnor under 35 år lyckas det i ca 40% av fallen. Men metoden är ganska ny. Det första barn som fötts efter IVF-befruktning var Louise Brown, den 25 juli 1978. Frågan är hur den medicinska vetenskapen försökte hjälpa de ofrivilligt barnlösa dessförinnan. Det har jag spanat in.

Den Hippokratiska eden

Jag gick långt bakåt i tiden, för det kan man nu. Med hjälp av exempelvis Gutenbergprojektet och Google Books (samt därutöver sådana elektroniska resurser som jag kommer åt genom vårt universitetsbibliotek) öppnas plötsligt världens alla bibliotek på vid gavel för den som vill. Och ska man studera medicin så passar det bra att spana in Hippokrates, ”läkekonstens fader” som han brukar kallas. Jag orkar inte prata så mycket om honom, men han var i alla fall från Kos i Grekland, och levde för sådär 2400 år sedan. Han hittade på en massa medicinska behandlingsformer och formulerade principer som den moderna vetenskapen haft nytta av. När läkare utbildas så svär de en läkared, den Hippokratiska eden, som har sitt ursprung hos vår hjälte. Som scoutlöftet alltså, fast tjusigare. Jag tror i och för sig inte att läkarna fortfarande svär vid Apollon och Asklepios utan antar att de använder en något moderniserad variant. Om någon som nyss svurit den där eden råkar hamna på denna sida så är jag tacksam om vi ofrälse kan upplysas om hur det ligger till, med hjälp av kommentarsfältet.

Vi ska hur som helst inte fastna i eder. Inläggets kärna rör behandling av ofrivillig barnlöshet enligt Hippokrates, i Grekland, för 2400 år sedan. Det var en dyr och krånglig behandling, och den tog en hel månad. Så här gick den till på ett ungefär (fritt översatt):

1. Badda kvinnans hela kropp. Ge henne laxermedel. Administrera åsnemjölk.

2. Badda livmodern i två dagar med rutten kvinnourin och soda (använd ett rör).

3. Dag 3: badda med ko-urin [dag 4 ska man nog inte göra något särskilt].

4. Dag 5 och 6: krossa frön av fänkål, fläderblad, Magnolia [osäker på den översättningen; sweet bay] och sågspån av cypress. Koka ingredienserna i vatten. Badda [livmodern/vagina antar jag]. Det är nödvändigt att efter baddningen tvätta med rikligt med varmt vatten, och att tillsätta parfymerad talg direkt efter baddningen och över natt.

5. Därefter förbereds följande: smält lika mängder av myrra, smör, olja av gås, märg av hjort, kåda och bittermandel och dränk i fluffigaste möjliga turkiska ull. Öppna därefter livmodern med fem blyrör, cirka 20 cm långa [min omtolkning], ett i taget. Börja med det tunnaste och använd successivt tjockare rör. Håll livmodermunnen öppen i fem dagar.

6. Efter att ha öppnat livmodern, applicera ett laxerande pessar: krossa fem spanska flugor [cantharider – antogs verka som afrodisiak], den porösa delen av en stor kolokvint, samt myrra. Blanda ingredienserna med kokad honung och knåda dem till ett pessar som slås in i ull. Doppa pessaret i söt parfym. Montera.

7. Kleta ned ett tygstycke med en blandning av tjurgalla, rostad koppar [osäker på vad som avses här], soda och myrra, som blötlagts med lite honung. Applicera.

8. Därefter appliceras en blandning av krossade oljebaggar [boupréstis] och myrra, och därefter en bladning av sprutgurka med kokad honung, samt spanska flugor med sprutgurka och myrra.

9. När kvinnan dagen därpå tagit ett bad så görs följande injektion i livmodern: Blanda etiopisk kummin, Jungfrun i det gröna (Nigella damascena), kåda, parfym, honung samt sött vin. Låt blandningen svalna och injicera därefter. Efter injektionen ska kvinnan vara uppe och gå så att blandningen skakas runt ordentligt.

10. Applicera också lika mängder saffran, myrra och olibanum (Libanonharts), indränkta i gåsolja, via en tygtrasa. Gör detta under sju dagar.

11. Den åttonde dagen desinficeras kvinnans inre med myrra, bitumen (typ asfalt/tjära) och kornmjöl. Blanda med sött doftande parfym, placera på svag eldslåga och låt röken passera upp till livmodern genom ett rör.

12. Nästkommande dag: mal sönder en bävertestikel, tillsätt vitt vin, smeta blandningen på en pinne, gör ett omslag med ull och applicera över natt.

13. På morgonen tas omslaget bort, vaginan mjukgörs och kvinnan ska därefter ligga hos mannen. Därefter ska hon ligga stilla. Om hon inte blir gravid på första försöket, applicera pessaret igen och gör om sexet.

14. Man måste påbörja behandlingen när menstruationen startar. Därefter ska pessaret återigen monteras. Men dessförinnan får kvinnan och mannen inte ha sex.

Det här var jävligt jobbigt att översätta ska jag säga. Fel blev det nog också lite grand, så konsultera helst en läkare innan ni kör igång. Förutom bristerna i min egen översättning så framgår det i den källa jag använt att Hippokrates-entusiastiska forskare debatterar lite hit och dit om vad som verkligen var Hippokrates metoder och vad som kommer från hans posse. En del uttryck har varit lite svåra att översätta från gammelgrekiska eller vad det nu kan vara. Så har jag alltså fritt översatt den översättningen till svenska under en lördagmorgon då jag lovat att dammsuga.

Det är denna bok som jag har läst i: Laurence M.V. Totelin: Hippocratic recipes. Oral and Written Transmission of Pharmacological Knowledge in Fifth- and Fourth-Century Greece. (2008) ISBN 978-90-04-17154-1.

Vi firar denna dysfunktionella översättning med ett klassiskt TV-ögonblick:

Lycka till med naturläkeriet då. Men var försiktiga med de där blypinnarna eller vad det nu var. Bävrar är dessutom fridlysta. De ger ni fan i.

Annonser

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i historia, ockultism, pseudovetenskap, vetenskap och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Hippokrates graviditetskur

 1. Mickey J Barczyk skriver:

  Mpemba-effekten låter hur jäkla ologiskt som helst för mig, men det där – det är låter som något som skulle kunna funka, inte bara i praktiken men även i teorin!

  • Håkan skriver:

   Jag misstänker att bristande blindhet är med och spökar i Mpemba-effekten. Det här däremot, det funkar säkert, om inte hannen är hygienhysteriker och har svårt med tanken på tjurgalla, ko-urin, rutten kvinnourin och bävertestiklar i själva kaviteten förstås. I sådana fall är kanske en stork effektivare.
   Nu behöver vi bara jaga hit en redig doktor som kan berätta vad de egentligen rabblar för ramsa nu för tiden.

 2. Drillemor skriver:

  Helt fantastiskt! Vägen till att komma fram till detta ”recept” skulle vara intressant att veta…
  eller, nej förresten. Vill inte tänka på det.
  Har du tid att vänta ~2 år så har jag en kompis som tar examen från läkarprogrammet, kan ju skicka henne hit då! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s