Vad betyder Gabba Gabba Hey?

Om du växte upp under 70- eller 80-talet har du troligen hört frasen ”Gabba Gabba Hey”, och kan koppla ihop den med The Ramones. Men vad betyder uttrycket och vart kommer det ifrån? Det fick jag för mig att försöka ta reda på.

”Ramsan” kommer från låten Pinhead (en låt från LPn Leave Home, släppt 1977). Versen är inte jätteavancerad. Sjung bara I don’t wanna be a pinhead no more, I just met a nurse that I could go for några gånger i rad så är du mer eller mindre i hamn. Så avslutar du med Gabba Gabba Hey ett antal gånger, som i videon nedan.

Låtens inledningsrad Gabba gabba we accept you, we accept you, one of us! visade sig vara en bra ledtråd. Ursprungligen lär frasen komma från den kontroversiella filmen Freaks, inspelad i Hollywood 1932. Eftersom jag inte själv sett hela filmen tvingas jag fulberätta i andra hand utgående från engelska wikipedia. Men först kan vi ju kolla på klippet som ger svaret på frågan. Kolla här. -Gooble Gobble. We accept her, one of us.

Det här sällskapet av samhällets utstötta vill med sin ramsa visa att de accepterar den vackra trapetsartisten Cleopatra, som gift sig med dvärgen Hans, som en av dem.

Vad sällskapet här inte vet (men snart blir varse om) är att Cleopatra inte är intresserad av Hans utöver det stora arv som han förfogar över. Därför förgiftar hon Hans i hopp om att få ärva, men hennes planer omintetgörs när någon hör henne snicksnacka med sin älskare Hercules om det hela. I filmen ursprungliga slut lär sällskapet ha attackerat Cleopatra och Hercules, varvid den senare kastrerades. Cleopatras händer ska ha smält och omformats till ankfötter och hennes nedre kroppshalva täckt av tjära och fjädrar. I slutscenen hörs älskaren sjunga kastratsång. MGM fick dock snart klippa bort slutet och lägga in något lite trevligare än det här.

Det här är kanske inte primärt vad vi associerar med Hollywood, men det förekom en del udda filmer vid den här tiden. Från och med 1934 infördes de striktare censurregler som därefter kom att prägla Hollywoodproduktionerna och då skulle aldrig en sådan här film ha släppts igenom.

Rollistan är udda. Där återfinns en skäggig dam, två armlösa kvinnor, två siamiesiska tvillingar, flera personer med mikroencefalit, alltså förminskat huvud (i filmen kallade just Pinheads), den höger-vänster intersexuella Josephine Joseph (se bredvid), en man utan ben, och en annan helt utan extremiteter, samt inte minst Koo-Koo the Bird Girl, som led av Virchow-Seckels syndrom (även kallad bird-headed dwarfism). Filmen togs inte emot positivt och var under 30 år förbjuden i England. Under 1970- och 1980-talet så fick filmen kultstatus och visades tydligen lite här och där som ”skräckfilm”.

Det var mycket babbel om en film jag inte själv har sett, men svaret på frågan om vad Gabba Gabba Hey betyder är alltså ungefär: vi är freaks allihopa – vi hör ihop. Det är ju punk.

Gabba Gabba Hey på er.

Annonser

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i citat, film, musik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s