Tjejen med kattfrisyren på alla de där gamla punkfotona från England, vem är det?

Foton från den brittiska punkvågen 1976-1977 brukar avbilda arga unga män, allt som oftast Sid Vicious eller Johnny Rotten.  Bland kvinnorna var det Vivienne Westwood, Sioxsie Sioux, och så var det den där tredje, hon som såg ut som en katt, som man inte vet vem det är. Så kan vi inte ha det, så det har jag luskat lite i ikväll.

Soo

Soo Lucas, eller Soo Catwoman, som hon kallas, var i 20-årsåldern då, och fanns i kretsen bland de där första London- och Bromleygrupperna The Clash, Sex Pistols, Generation X och Siouxsie & the Banshees, och när mediaintresset ökade för punken en bit in i 1976 så riktades fotoblixtarna mot de personer som hade de mest märkvärdiga frisyrerna och utstyrslarna. På så vis blev Soo en av punkens tidiga symboler, en omslagsflicka utan betalning som aldrig tillfrågats.

Enligt egen utsago var hon inte riktigt förberedd på att bli uppmärksammad och när sedan inspelningen av The Great Rock’n’Roll Swindle skulle inledas och Soo fick frågan om hon ville medverka så tackade hon nej. Den Catwoman som ju har en någorlunda framträdande roll i den ganska kassa filmen är alltså inte Soo, utan en mycket ung amerikanska vid namn Judy Croll.

Judy Croll

Judy Croll

Fjorton år bara. Som om min egen dotter för ett par år sedan skulle ha sprungit runt naken på Malcom McLarens kommando. Nej, det skulle hon inte. Med dagens mått mätt vore det pedofilibrott, och Soo har nyligen skrivit surt på sin egen blogg om hur hon uppfattade det att få sin identitet övertagen av ett barn genom den där filmen.

I den vevan gled Soo långsamt ur blickfånget. Lika bra var kanske det, för hon ägnade sig i stället åt annat, som att föda barn till exempel. Hon har två, dottern Dion och sonen Shem, som tillsammans utgör bandet Good Weather Girl. Jag har ägnat en stund åt att lyssna på dem, och lite vekt är det väl för all del, men av nostalgiska skäl tänker jag ändå hävda att de är bra. För det är rätt så fint, hör här till exempel på Don’t Worry, den första låt som Dion skrev.

Själv har Soo ingen egen musikkarriär att tala om. Hon stod bredvid, intresserad av mode och design, och drogs till punken delvis av det skälet. Men ett ganska stort undantag finns, en cover av The O’Jays – Backstabbers. I den här inspelningen från 1998 så sjunger hon, och har hjälp av Derwood Andrews (Generation X) på bakgrundssång och samtliga instrument förutom trummor, som sköts av Rat Scabies (The Damned). Det är rock’n’roll.

Bra. Nu slipper vi leva i okunnighet om den här saken. Soo Catwoman är en intressant person, eftersom hon fanns mitt i centrum där och då när punken hände. Och den som vill veta mer kan få veta mer, till exempel här och här. Så hittade jag henne på twittret också. Här. Jag är nöjd. Vi slutar där.

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i Mode & skönhet, musik, nostalgi och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tjejen med kattfrisyren på alla de där gamla punkfotona från England, vem är det?

  1. Wayne Nilsson skriver:

    Bra jobbat gubbe! Intressant.

  2. Cats skriver:

    Dags att byta frisyr för att få en mer kattliknande look
    Intressant innehåll i ditt blogginlägg
    Cats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s