Banta med hjälp av inbillat dåligt vin

Är du lite fet? Vill du inte vara det? Då har jag lösningen för dig. Vetenskapen visar vägen. Jag hittade en liten text här allra först, och var sedan så illa tvungen att läsa hela storyn.

Wansink, Payne och North hette de, amerikanerna som testade effekten av inbillad vinsort på kostintaget. Först gjordes en pilotstudie där 49 personer (63% män, 24,6 år) deltog. Ett billigt Cabernet Sauvignon-baserat rödvin etiketterades om så att hälften av dem fick den inbillade härkomsten California och hälften North Dakota. Nu bor ju inte jag over there, men idén var att kaliforniska viner har ett bättre renommé än viner från North Dakota. Därefter fick hälften dricka ”kaliforniskt” och hälften dricka det andra vinet. Till detta fick de en liten kub med getost. Innan de lät strupen fuktas så fick de avgöra på en skala från 1-9 hur gott de trodde att vinet skulle vara. De som drack kaliforniskt vin hade mycket större förväntningar på vinsmaken än Dakota-gruppen (5,14 vs 2,76). När de sedan bedömde smaken av vin och ost så skilde sig upplevelsen, återigen till Kalifornienvinets fördel (5,18 vs 3,68) men den här smakpreferensen hängde också kvar när det gällde osten (4,46 vs 3,31). Förklaringen ska ha varit att den grupp som fick det ”finare” uppmärkta vinet också antog deras ost var av bättre kvalitet. Smakförväntningarna satte alltså spår i smakupplevelserna.

Undvik för guds skull

I studie 2 gjordes samma försök i en restaurang. Några slumpvis utvalda gäster (n=24) fick ett glas fejk-Californiavin och några andra (n=15) fick fejk-North Dakotavin on the house till förrätten. Det visade sig att de som fick det inbillade Californiavinet åt 70 gram mer förrätt än Dakotadrickarna. Det var sådär 15% mer det, och där har ni väl hela studien på ett ungefär. Lite statistik och brasklappar i vanlig ordning höll författarna på med också, och därefter babblade de mycket om allt möjligt runtomkring men de lyfte ju inte blicken på det där härliga sättet som jag tänker göra nu. Jag ser nämligen en bantningsmetod födas ur den här utomordentligt viktiga forskningsinsatsen.

Billigt polskt vin. Kan mycket väl funka.

För hur ska man lyckas gå ner i vikt egentligen? Expressen säger: Promenera. Men det är ganska tråkigt faktiskt. Aftonbladet föreslår att vi ska gå med i en viktklubb. Skit i dem. Det sitter alltid en bowser i andra änden som kammar hem dina pengar, oavsett hur det går för dig. Det här är enklare. Det enda som krävs är att du har någon annan som går med på att handla och laga maten dag efter dag efter dag, och går med på att servera vin till maten varje dag, och att övertyga dig om att det är dåligt vin, som det där jag köpte i Tunisien en gång. Kanske måste du vara beredd att muta din kock på något vis, utifall det är en krävande person. Sedan underlättar det om du är lite dum i huvudet också så att du går på samma nit varje dag i låt säga tre månader.

Sedan kommer du att bli slank, ja skitsnygg, jag lovar. Svårare än så är det inte.

Jag skulle va-hetere kunna trycka upp en liten instruktion om hur man kan göra som jag erbjuder till specialpris för 600 kr och jag garanterar någon form av resultat. En USB-sticka där jag piratkopierat delfinmusik och olika sorters avkopplingsljud följer med, och en rökelsepinne från bortre Orienten också, en sån där med mångtusenåriga traditioner.

Vassego.

Annonser

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i kost, vetenskap och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Banta med hjälp av inbillat dåligt vin

 1. mariafoto skriver:

  ha.. det har jag ju alltid sagt.. Vin är bra för figuren 🙂

 2. Barbro Weismann skriver:

  Vin är bra för figuren och man blir en kul en. Ett glas vin om dagen är bra för magen.
  Vin är bra för både hjärta och smärta Sa Babsan

  ”Livet är för kort för att dricka dåliga viner.” Sa Per Gyllenhammar
  ”Quickly, bring me a beaker of wine, so that I may wet my mind, and say something clever.” Sa Aristophanes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s