Sugen på en smakbit från Vladimirs köttodling?

Lammkött känner vi till, men labb-kött är något nytt. Vladimir Mironov vid Medical University of South Carolina har ägnat ett tiotal år åt att försöka odla människoorgan på labbet.

Med denna biotekniska innovation så tänker han sig att världssvälten kanhända kan lösas. Fast nu behöver han mera kosing. Ingen vill ju betala. Lite synd, va, tänker han eftersom han i sitt huvud framför sig ser fotbollsplanstora byggnader fulla av bioreaktorer med köttodlingar i, eller kanske bioreaktorer av kaffemaskinsstorlek i snabbköpen, där man kan plocka ut sin nyodlade köttgrej, som han kallar ”charlem” – Charleston engineered meat.

Alltså det ser godare ut när det har fått växa i några dagar.

Alltihop det här har jag läst på Reuters, som också intervjuade en kille på labbet, Nicholas Genovese, finansierad av ett People for the Ethical Treatment of Animals-stipendium.

”There’s a yuck factor when people find out meat is grown in a lab. They don’t like to associate technology with food. But there are a lot of products that we eat today that are considered natural that are produced in a similar manner. There’s yogurt, which is cultured yeast. You have wine production and beer production. These were not produced in laboratories. Society has accepted these products.”

Alltså nae, jag tror ändå att de får räkna med ett visst initialt motstånd där.

”]
Annonser

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i kost, vetenskap och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Sugen på en smakbit från Vladimirs köttodling?

  1. 13 skriver:

    Såg inte direkt smakligt ut, men det går väl att mala ner och gömma i en lasagne t ex???

  2. Barbro Weismann skriver:

    Detta på minner om Jonathan Swift och hans ”Modest proposal” på svenska ”Ett anspråkslöst förslag” Det gjordes en pjäs på temat ”Tender Food” i Sverige som handlade om U-ländernas överbefolkning som skulle exportera mört kött och samtidigt få exportinkomster.

    Citat hämtat från Swift ”En mycket erfaren amerikan i min bekantskapskrets i London har sagt mig att ett ungt, friskt och välnärt barn vid ett års ålder är en synnerligen delikat, närande och hälsosam föda, antingen det serveras stuvat, rostat, ugnstekt eller kokt (och jag tvivlar inte på att det skulle göra sig lika bra i en frikassé eller ragu).” Det skulle lösa fattigdomen och ge inkomster till det då fattiga Irland.
    Han var nog ett snäpp värre i sin satiriska pamflett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s