Den eusociala kalråttan – ett fult djur med superkrafter

På min gamla blogg så hade vi en gång en omröstning om vilket djur som var världens fulaste. Man kunde inte rösta på alla djur men i alla fall på några stycken som jag själv hade valt ut, och fulast av alla blev kalråttan. Det är klart att detta måste kännas visset om man är en sån. Så nu vill jag göra kalråttorna glada genom ett informativt hyllningsblogginlägg om dessa säregna djur. Jag kan kanske egentligen inte så jättemycket om dem, men som väl är finns engelska wikipedia. Nog om det. Nu ska jag berätta.

Ohyggligt ful

Redan vid första anblicken står det klart att detta är ett djur som är svårt att älska. Naken hud kan ju vara fint på människor men det blir inte riktigt samma grej med en mullvadsråtta.

Fulast i hela världen

Underjordisk afrikan

Heterocephalus glaber hör hemma i Östafrika: framför allt Etiopien, Kenya och Somalia. Den är en ökenmullvadsråtta som blir ca 8-10 cm lång och väger mindre än ett hekto. Ögonen är små och funkar dåligt, men det gör inget eftersom kalråttan lever sitt liv under jord. Den gräver sig fram i jorden med de fula stora framtänderna, och har munnen stängd därbakom så att det inte ska komma in jord i käften under grävpassen.

Tunnelbyggare

Är det något som är särskilt bra med de här råttorna egentligen? Jadå, de har flera egenheter som gör dem unika. Till att börja med så är de ena jävlar på att bygga tunnlar. Tunnelsystemet för en koloni kan vara hela 4 km långt. En annan grej som är speciell är deras goda förmåga att suga åt sig syre där nere i underjorden. Lungorna är små, men effektiva.

Bikuperåttor

Så är de eusociala också, vilket betyder att de lever i ett hierarkiskt samhälle med definierade roller, med drottning och arbetare sådär som bin och myror gör. Det är de ensamma om bland däggdjuren vid sidan av en annan besläktad art. De bor ihop i klungor om 75-80 djur. Drottningen är den enda som föder ungar och hon har ett par-tre kavaljerer. Resten är sterila arbetare. Vissa av dem är tunnelbyggare och andra är soldater, som skyddar mot inkräktande rovdjur.

Koprofager

Drottningen föder själv upp kullen, ett dussin om året, under den första månaden. Därefter tar arbetarna över matningen som består av avföring till dess att ungarna är stora att hitta mat själva. Du kanske inte tycker att det verkar så trevligt, men kalråttorna är koprofager och ser inget märkvärdigt i det. Det är den naturligaste saken i världen för dem. Annars är stora rötter favoritmaten.

Får inte cancer

En annan märkvärdig grej med kalråttor är att cancer aldrig har konstaterats bland dem. De verkar vara dubbelt skyddade, för utöver p26-genen, som är cancerpreventiv och som de flesta däggdjur har, så har kalråttorna ytterligare en gen, p16, med motsvarande skyddseffekt. Så de är liksom dubbelskyddade.

Can’t feel the pain

Lika märklig är kalråttornas smärtokänslighet. Nervcellerna i huden saknar förmågan att producera Substans P, som förmedlar smärtsignaler. Detta tros vara förklaringen till att råttorna inte (uppenbarligen) uppfattar smärta. Detta antas vara en anpassning till de höga koldioxidhalterna i tunnlarna, vilket ger pH-sänkning i cellerna. Syran hade annars gjort ont i dem.

Släck lyset så blir det bättre

Så världens fulaste djur är ju egentligen ett coolt djur med flera superkrafter som inte andra djur har.

-Av med hatten för dig, kalråttan, säger jag. -Du är bra fastän du är ful, och där nere i mörkret där du håller till så är ingen snyggare än någon annan.

Avslutningsvis så ska jag spela en låt som skulle kunna handla om kalråttan. Ful, utan feelings, men ändå väldigt fräck på något vis:

Ursprungligen publicerat på http://bollkalle.zoomin.se den 14 november 2010, men flyttat hit pga nedläggning av den kostnadsfria bloggtjänsten på zoomin.

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i återvunnet, djur, musik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Den eusociala kalråttan – ett fult djur med superkrafter

  1. mariafoto skriver:

    Tack för påminnelsen om detta härliga inlägg. kramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s