Nu reder vi ut år 1997

Jag vill prata lite om år 1997. Man kan förstås fråga sig vilka djupa tankar som ligger bakom valet att blogga om ett visst år. Handlar det om ett spännande årtal, något som betytt särskilt mycket för mig? Var det ett avgörande år, ett år som definierade mig som människa? Var det ett år med händelser som än idag smärtar när jag tänker tillbaka på dem, sitter ärren alltjämt kvar?

Nej.

Däremot kan vi slå fast att vi hade en väldig tur att 1997 inte blev det sista året på den här planeten. Det fanns ju flera tecken enligt di religiöse på att allt skulle ta slut (hämtade dem härifrån) det här året:

Indikationer på att jordens undergång skulle inträffa 1997

1. En religiös sekt kallad The Vortex of the Star of David i Luskville, Quebec förutspådde jordens undergång redan den 8 mars detta år. Men det gick ju bra.

2. De ”religiösa forskarna” Dan Millar och Bob Wadsworth (skriver i Biblical Astronomy newsletter) letade efter tecken i himlen efter antikrists ankomst, och de kom fram till att 10 april 1997, då var det dags. Idén var att antikrist skulle komma till oss i påven Peter II:s skepnad. Men det tycks inte ha blivit så. De hade kollat kometbanor och räknat ut det hela, men något gick väl fel i beräkningen.

3. The Sacerdotal Knights of National Security rapporterade att en rymd-alien som fångats vid ett UFO-landningsställe nära östra Missouri under förhör av CIA erkänt att en utomjordisk armé skulle attackera jorden den 27 november med syftet att ta precis alla naturresurser och sedan förslava varje man och kvinna i hela världen. Han kanske ljög.

4. Ett hemligt Pentagon-memo ska ha förutspått en världsomspännande kataklysm som skulle maxa vid utången av 1997, ity att det var lite rörligt under jorden. Clinton ska ha kallat till hemligt möte med ledande bibellärda under sommaren. Oklart varför. Han kanske bad dem be om uppskov för jordens räkning? Det kanske funkade?

Musik 1997

Ja då såg popstjärnorna ut så här:

…och det kan tilläggas att en del av den vidhängande lyriken gick så här:

I’m a blonde single girl in the fantasy world
Dress me up, take your time, I’m your dollie
You’re my doll, rock and roll, feel the glamour and pain
Kiss me here, touch me there, hanky-panky

Tidlöst. Vart blev det av all fin musik?

Men allt var kanske inte mesigt och mörker. Den här låg etta på Tracks-listan ett litet tag. Det är ju så att man vaknar till lite granna:

Öronbett 1997

Det fattas en bit

Det här var året då det var inne att bita folk i öronen. Först bet Mike Tyson av en bit av Evander Holyfields öra när de boxades om titeln, och senare under året så försökte Eric Lindros göra samma sak på San José Sharks försvarare Marty McSorley, men det gick sådär.

Annat viktigt

Den 23 februari rapporterades om fåret Dolly, som skapats genom kloning. Det var en forskargrupp i Edinburgh som låg bakom det hela. Dolly levde i 5,5 år och födde fem pigga ungar. Hennes liv blev rätt kort faktiskt. 11 år är den förväntade livslängden för ett får av denna sort. Hon fick artrit tidigt och blev lungsjuk dessutom. Om det berodde på kloningen (korta telomerer) eller om det bara råkade bli så är nog inte helt klarlagt.

Den 11 maj spöade schackdatorn Deep Blue upp världsmästaren Garri Kasparov med 3,5-2,5. Det var första gången en schackdator slog en världsmästare.

Den 30 september så släppte Microsoft Internet Explorer 4.0

Den 9 oktober tilldelades Dario Fo nobelpriset i litteratur. Han är dramatiker och en del tyckte att det var konstigt att priset gick till någon som typ inte skrev böcker.

Den 18 november så arresterades den gamle glamrockaren Gary Glitter bara för att han hade en hobby. Barnporr.

Hej charmtroll

Den 16 december döpte president Clinton sin labrador till Buddy.

I övrigt hände inget viktigt.

Folk som dog

Melvin Calvin – mannen bakom Calvincykeln – den koldioxidfixerande reaktionssekvensen i växternas fotosyntes.

Och dessutom: Allan Edwall, Prins Bertil, Allen Ginsberg, Prinsessan Diana, Jeff Buckley, James Stewart, Jarl Kulle, John Denver, Billy Bremner, Michael Hutchence

Och så lite nobelprisprat till

Stanley B Prusiner – han med prionerna, galna kosjukan ni vet – fick medicinpriset. Då var vi rädda för svamphål i hjärnan om vi ätit irländsk köttfärs. Det lider de stackars fyrklöverna ännu av.

Kemipriset delades på tre. Hälften gick till en dansk, Jens Skou, för upptäckten av Na-K-pumpen. Den andra halvan gick till Paul D Walker och John E Walker för klargörande av den enzymetiska mekanismen för syntes av adenosintrifosfat (ATP).

Då är vi klara med 1997. 2010 år to go.

Ursprungligen publicerat den 26 oktober 2010 på http://bollkalle.zoomin.se. Flyttad hit pga nedläggning av zoomins gratisbloggtjänst.

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i apropå ingenting, återvunnet, religion och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s