Om Jesus jättehöga IQ och den bakomliggande beräkningen

IQ (eller IK på svenska, naturligtvis) är en emellanåt omstridd måttstock på människors intelligens. Man kan invända att detta siffermått inte lyckas fånga alla fasetter av en människas kvaliteter och du kanske yrar om EQ och PQ och C3PO, men skit i det för en stund. Låt oss inte fastna i petitesser.

I en artikel från Annals of Improbable Research berättas om Dr Bob Benchoff, en storartad matematiker. Så storartad faktiskt att han har klarat av beräkningar som ingen före honom fixat. För det första så leder han matematiskt i bevis att Gud finns. Se här. Det är helt obegripligt. Men så är jag inte matematiker heller. Möjligen är svaret 42. Lite rädd blev jag av den där sidan. Jag erkänner det.

Alltså nej, inte han.

Alltså nej, inte han.

Men så finns en annan, lite mer lättillgänglig redovisning av Dr Bob. Denna avhandlar Jesus IQ. Då menar jag inte Jesùs Vassallo, den gamle fine amerikanske simmaren, utan Jesus i krubban. Jesus hade ett rysligt högt IQ, åtminstone 300. Möjligen 450. Det är väldigt smart. Nu undrar du kanske hur Dr Bob kom fram till detta. Låt mig försöka förklara, med utgångspunkt i Bobs egna ord:

När Jesus var 12 år så häpnade läkarna över hans förmåga att samtala om avancerade koncept. Genom att jämföra Jesus mentala ålder med hans kronologiska ålder kan IQ bestämmas med ett standardiserat test. Även om dylika tester inte populariserades förrän 1916 så kan ändå höga och låga IQ-parametrar ställas in för Jesus, och därmed kan en godtagbar lösning härledas.

Ett barn på 12 år är som 0,5 vuxen. En preliminär låg uppskattning skulle då vara given ålder gånger 2, dvs 100 x 2, alltså ett IQ på 200. Men Jesus interagerade med de smartaste av människor. Vuxna har i allmänhet ett IQ i intervallet 70-130, medan de allra smartaste människorna kanske har ett IQ på 130-150. Så för en låg uppskattning av Jesus intelligens är sannolikt 300 rimligt.

Mannen, myten, matematikern

Att anta ett högre värde än så kräver viss subjektivitet i bedömningen, med tanke på jämförelsen av det moderna tänkandet med det gamla. Eftersom det var svårare att vara smart på den tiden kanske man skulle ta och hugga till med en justering för detta på i runda slängar 1,5, vilket skulle innebära ett IQ på 150 x 2 x  1,5 dvs 450 (baserat på mätning år 12 e kr).

Så skulle jag ju egentligen avsluta det här inlägget på något klatschigt vis då, men jag känner mig helt övertrumfad och tom av denne kreative matematiker, så jag avstår. No Mensa for me.

Jo, en sak. Om någon kan förklara det matematiska beviset för Guds existens på ett lite enklare vis, för oss som inte är sådär übersmarta, så vore det verkligen uppskattat.

Och dessutom: Enligt egen utsago har Benchoff hjälpt såväl NASAs experter och ”top officials” på Los Alamos med magnetismberäkningarna. Fixat lite granna med de kärnvapenförsedda ubåtarna. Om så vore fallet så känns det bara lite lagom betryggande.

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i pseudovetenskap, religion och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s