Om Faron Youngs sista möte med Johnny Cash

Jag läste nyligen en Johnny Cash-biografi. Många historier sammanföll där föga förvånande med filmen om hans liv, ”I walk the line”. Men i en bok finns ju mer utrymme att berätta, så där kommer fram en hel del som filmen aldrig klarade av att visa. Bland annat berättar han om den gamle honky tonk- och countrystjärnan Faron Young.

Faron Young hade liksom Johnny Cash ett nära förhållande till alla sorters droger. Född 1932 och några år före Elvis att slå igenom vid Louisiana Hayride så blev han känd ända till Sverige för bland annat Hello Walls och It’s Four in the Morning.

Även om han ju faktiskt inte är ett namn i var mans mun i Sverige så är han i USA aktad i countrykretsar, och blev postumt år 2000 invald i Country Music Hall of Fame. Hans framgångar sträckte sig över 1960- och 1970-talet, men 1972 hamnade han i trubbel efter att han försökt få upp en sexårig flicka att dansa med honom på scen. Hon ville inte dansa med farbrorn, som då svarade med att smiska henne på scen(!). För detta dömdes han till böter. Jag får intrycket av att han hade en del problem med humöret. Hagelgeväret lär tydligen också ha kommit till användning därhemma när han blev förbannad. Han hade alltså en del skit för sig och jag orkar inte reda ut allt, men det finns mer att läsa här för den som är intresserad, och karriären dalade under 1980-talet. Under 1990-talet så drabbades han av emfysem. Den 9 december 1996 så sköt han sig själv med ett hagelgevär, och avled dagen därefter.

Släkten önskade att Faron Youngs aska skulle strös ut över vattnet från den nära vännen Johnny Cashs hem. Det fick de lov till, men Johnny var inte hemma då för han var på turné. Hur som helst så ville det sig inte bättre än att vinden råkade vända när urnan skulle tömmas över vattnet och i stället blåste en del av askan in över tomten och på det församlade sorgeföljet. Ett hörn av tomten fick sedan bli minneslund efter Faron Young.

Hur var det med det i titeln utlovade sista mötet då? Jo när Johnny efter några dagar kom hem så var vindrutan täckt med aska. Han blåste på spolarvätska och satte igång vindrutetorkaren och sakta men säkert så sveptes de sista resterna av Faron Young bort från Johnny Cashs vindruta, och det var det sista han såg av sin gamle honky-tonkstjärna till kompis.

När nu så mycket text har ägnats åt de här farbröderna så är det väl inte mer än rätt att vi ägnar lite tid åt att lyssna på dem.

Det här är en bra Johnny Cash-låt från 1972, som faktiskt min dotter introducerade för mig. Han ser lite 70-talsjönsig ut i klippet, men det får man ta, för det svänger ju, katten:

Om Faron Young vet jag egentligen inte så mycket mer än att Prefab Sprout en gång sjöng in en bra låt med hans namn i refrängen. Sådan här gammal country är inte min grej, men Live fast, Love hard, die young, som den här låten heter, Faron Youngs första listetta, kom väl på sätt och vis att symbolisera hans liv, så den är väl passande antar jag:

Ursprungligen publicerat på http://bollkalle.zoomin.se den 8 november 2010, men flyttat hit i nedkortad version pga nedläggningen av den kostnadsfria bloggtjänsten på zoomin.

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i återvunnet, musik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Om Faron Youngs sista möte med Johnny Cash

  1. Mib skriver:

    Inte riktigt min stil men min man gillar den här sortens musik. Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s