Om hur man ska dansa för att locka tjejer

Lunchsällskapet berättade för mig idag om en studie av en brittisk forskargrupp, som hade fäst elektroder på ett antal dansare. Rörelsemönstren hade registrerats och överförts till totalt 17 avatarer (dvs såna figurer som i videoklippen nedan), som sedan 36 kvinnor fick bedöma attraktionsgraden hos*. Studien har fått skäll, bland annat av Hanna Enefelk i Forskning och Framsteg, för att den är alltför generaliserande. Hon har förmodligen en poäng i det hon skriver, men jag gör inga anspråk på att värdera slutsatserna. Jag tyckte att det var en kul grej bara.

Ett resultat var att man inte ska dansa så här om man vill locka tjejer:

Det är oroväckande likt min egen dansstil.

Om man är rörlig och visar prov på variation och styrka så visade det sig vara mer uppskattat hos tjejerna. Den här dansen blev tjejtjusarrörelsemönstret nr 1:

Dans finns ju i alla kulturer och man kan fråga sig varför den har uppkommit. För att det är roligt? Nja, att något är roligt är inte en stark drivkraft för evolution. Nej nej. Jag hittade ett bokkapitel som i grova drag beskriver dans som ett urvals- och parningsbeteende, utvecklad som mekanism för män och kvinnor att visa sina förtjänster för varandra. Dansrörelserna framhäver attributen, och män och kvinnor visar varandra att de är starka och friska och kapabla att ge upphov till avkommor och ta hand om dem dessutom. Det kanske inte är så lätt att känna igen sig i den liknelsen för varje enskild svängom, men faktum är ju att det är på krogen som många relationer tar sin inledning (och avslutning).

Dessutom är det inte bara människor som kråmar sig sådär. Det finns gott om exempel i naturen på djur som kråmar sig för varann. Här är några:

…och om någon av en händelse inte sett det här klippet om hur människans dans utvecklats så är det dags att göra det nu:

Det var det hela.

*Neave, N., McCarty, K., Freynik, J., Caplan, N., Hönekopp, J. & Fink, B. Male Dance Moves that Catch a Woman’s eye. Biology Letters (2010). Publicerad online 8 september. Tillgänglig i fulltext via denna länk.

Ursprungligen publicerat på http://bollkalle.zoomin.se den 5 januari 2011. Flyttat hit pga nedläggningen av zoomin som gratisbloggtjänst.

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i återvunnet, vetenskap och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Om hur man ska dansa för att locka tjejer

  1. Mib skriver:

    🙂 Du är ju för rolig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s