Den dyraste vinylskivan i världen?

Jag har ganska många vinylskivor och brukar köpa och sälja på loppisar och mässor. De flesta skivor har inget större värde. Hälften av all vinyl är osäljbar, och det mesta i övrigt kanske kan gå för 10-40 kr. Någon enstaka skiva har jag fått en eller två hundralappar för men mer är de inte värda. Såvida du inte skulle råka sitta på något jätteudda då. Det gör inte jag.

I morse satt jag och funderade på den här frågan: Vilken är den dyraste vinylskivan egentligen? Det vet jag inte riktigt säkert. Men en snabb googling gav den här träffen, som rör en två år gammal värdering av en singel med The Quarrymen från 1958. Det är en cover av That’ll be the day, Buddy Hollys hitlåt. Record Collector värderade den här skivan år 2008 till £100.000, ca 1,1 miljoner kronor.

http://cdn.most-expensive.net/wp-content/uploads/2008/03/expensive-record.jpg

Då kan man fråga sig varför just en singel med The Quarrymen är så dyr. De är väl inte kända, och vore det inte bättre att köpa originalet med Buddy Holly?

Några ledtrådar kan du kanske hitta nedan. Enligt information i anslutning till ett Youtubeklipp som jag hittade (som visas här nedan), så var det så här: That’ll be the day var den första inspelningen som det här gänget gjorde, i en hemmastudio med bara en mikrofon (fast jag vet inte säkert om det är just den inspelningen som sedan blev skiva). En av bandmedlemmarna, George, var 15 år gammal, en annan som hette John var 18 och en tredje som hette Paul var 16. De andra bandmedlemmarna som hörs på skivan är Colin Hanton och John “Duff” Lowe. Bandnamnet är hämtat från namnet på den skola som de flesta av grabbarna gick på – Quarry Banks Grammar school. En Pete Best ingick också i bandet men han var inte med på den här inspelningen.

Hanton och Lowe lämnade sedan det här Liverpool-bandet, och en kille som hette Stu anslöt. 1960 så antog de namnet The Beetles som en hyllning till Buddy Holly & the Crickets, för att sedan ändra till The Beatals, följt av Johnny & the Moondogs, Long John & the Beetles, The Silver Beatles för att slutligen fastna för The Beatles i augusti 1960 (allt enl eng wikipedia). Och det första de gjorde var alltså den här:

Om du är intresserad av att lägga vantarna på den här skivan så ring ägaren, sir Paul McCartney. Han bor i England någonstans och det är inte säkert att han är intresserad av att sälja även om du kastar fram den där dryga miljonen. Men gör ett försök vetja.

Ursprungligen publicerat den 28 november 2010 på http://bollkalle.zoomin.se, men flyttat hit pga nedläggning av gratisbloggtjänsten på zoomin.

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i återvunnet, musik, nostalgi och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Den dyraste vinylskivan i världen?

  1. Mib skriver:

    Häftigt! Beatles lever i mitt sinne också faktiskt 🙂
    Vinylskivor har vi också mycket, men det är mest gammal punk! Love it! Det säljer vi inte för allt smör i småland! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s