Hur sover du egentligen? Sjöstjärnor, soldater och foster

Jag snubblade över den här nyheten och jag tyckte att den var kul.

Det var BBC News som rapporterade om Chris Idzikowskis forskning vid Edinburgh Sleep Centre. Idzikowskis grupp har låtit 1000 människor beskriva sina sömnställningar och detta har sedan korrelerats till deras personligheter. Det var nog också enkätbaserat. Följande har de kommit fram till:

Den vanligaste sömnställningen är fosterställningen. Hela 41% av studiedeltagarna uppgav att de sov på det här lite gulligt ihopkrupna viset:

Sover som ett foster

De som sov på detta vis beskrevs av forskarna som hårda på utsidan, men känsliga inuti, blyga när de först möter någon, men strax går det bättre.

Den näst vanligaste ställningen var ”stocken”, att ligga på sidan med armarna längsmed sidan, rak som en pinne. Så här sov enligt egen utsago 15% av deltagarna:

Sover som en stock

Stockfolket beskrivs som lättsamma, sociala människor som gärna vill synas och höras, och som litar på främlingar. Lättlurade kan de dock vara.

Den tredje varianten kallas för längtarställning (eller jag hittar på översättningarna själv allteftersom). Dessa ligger åt sidan med armarna utsträckta framåt. Så där sov tydligen 13% av försökspersonerna:

Längtar i sömnen

Längtarna beskrivs som öppna till naturen, men misstänksamma och ibland cyniska. De tar tid på sig för att bestämma sig, men när de väl bestämt sig så ändrar de sig inte i första taget.

Hej soldat!

Den fjärde vanligaste sovställningen är ”soldaten”. Då ligger man på rygg med armarna längs med sidan, som snubben här till vänster.

8% av försökspersonerna sov på det viset. Soldatsovarna beskrivs som tysta och reserverade. De gillar inte bråk men ställer höga krav på sig själva och omgivningen. Soldatställningen hör ihop med snarkning och dålig sömn.

Den femte vanligaste sovställningen var fritt-fall-ställningen. Då ligger man på magen med huvudet på sned på kudden, och med händerna under kudden.

Free fallin'

På så vis sov 7%. Frifallssovaren beskrivs som sällskapssjuk och burdus, men ibland nervös och tunnhudad, och någon som inte tycker om kritik eller extrema situationer. Sovställningen som sådan, hävdade Idzikowski, var bra för matsmältningen.

Sjöstjärna

Den sjätte vanligaste sovstilen är sjöstjärnan: på rygg med armar under kudden och med benen utsträckta. Endast 5% uppgav att de sov på det här viset:

Och om man sover sådär kanske man snarkar och sover dåligt. Det påstår i alla fall Idzikowski. Sjöstjärnesovare utgör ofta goda vänner eftersom de alltid är redo att lyssna på andra, och de är dessutom hjälpsamma när så behövs. De tycker inte om att stå i centrum.

11% sov på något annat vis. Jag vet inte hur man är då.

Jag tycker att enkäter egentligen är ett kass sätt för att ta reda på hur folk sover. Visst vet man hur man ligger när man går och lägger sig, och visst vet man hur man ligger när man vaknar, men hur ska man kunna veta säkert hur man ligger när man sover? Då är man ju inte vaken. Att dessutom koppla personlighetstyper till sovstil på det där viset är jag ganska skeptisk till. Det känns lite som dagstidningsastrologi – 12 olika öden beskrivs, beroende på din stjärnbild. Som om alla som vore födda i februari skulle ha roligt samtidigt. Provocerande.

Men för all del, om man tar allt det här med personlighetstyper med en nypa salt så är det ju ändå lite skoj att konstatera att fosterställningen är så populär. Hårda och coola på dagarna, så kryper vi ihop som om vi ville tillbaks in i livmodern på natten. Själv går jag och lägger mig i fritt fall och blir väckt i sjöstjärnepositionen. Däremellan är det oklart. Jag vet inte alls vad det säger om mig mer än att jag tydligen byter personlighet under natten. Hur sover du själv?

Det här inlägget publicerades på zoomin den 7 oktober 2010 men flyttades hit efter smärre modifieringar eftersom den kostnadsfria bloggtjänsten på zoomin läggs ned.

Annonser

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i återvunnet, vetenskap och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s