Vem heter egentligen Glenn i Göteborg?

Alla heter Glenn i Göteborg – så lyder ju ramsan som hämtar sitt ursprung från 1980-talet, då Änglarna kammade hem UEFA-cupen. Men heter de verkligen Glenn allihopa?

I det där Göteborgslaget hette massor med folk Glenn: det var Glenn Strömberg, Glenn Holm, Glenn Schiller och Glenn Hysén. Enligt min brorsa, som bor på den där framsidan sedan 30 år tillbaka och borde veta, så var dock Dan Corneliusson (stående längst till höger i bild) den som var mest Glenn av allihop fast han inte hette så. Sedan bör man inte glömma bort att även Glenn Martindahl höll till i Göteborg, även om han var ÖIS:are. De var s k goa gubbar. Med detta menades att Glennarna drog vitsar, limmade fast varandras saker och snärtade varandra med handdukarna i omklädningsrummet, ja såna kul grabbsaker.

Min brorsa säger att han inte känner någon Glenn, även om han träffat några med det namnet. När jag i somras var i Göteborg så höll jag ögonen öppna hela tiden utan att få fästa ögonen på en enda Glenn. På nätet däremot hittade jag en blogg helt vikt åt det här ämnet: Alla heter Glenn i Göteborg. En bra idé, kan man tycka, men den där bloggen tycks få vila mycket. Det verkar vara nyhetstorka på Glenn-fronten.

Jag tänkte i alla fall att jag skulle kasta lite nytt ljus på den här frågan. Är det bara myt och lögn och båg det här med Glenn? Hur många Glenn finns det i Göteborg egentligen? En sökning på Glenn i Göteborg ger 412 träffar på hitta.se. Detta kan jämföras med motsvarande sökning på Glenn i Kalmar som ger 28 och Glenn i Stockholm som ger 311. Glenn i Karlstad ger 26 svar och Glenn i Halmstad ger 31. För att ge verklig mening åt de här siffrorna så måste de förstås relateras till folkmängden i respektive ort. Den plockade jag därför från wikipedia (använde då siffran för respektive tätort) och räknade ut följande:

Glenn-index: antal Glenn per 10 000 invånare

Göteborg 8,1

Kalmar 8,0

Karlstad 4,4

Halmstad 3,4

Stockholm 2,5

Man kan vara petnoga och ifrågasätta hur datainsamlingen till den här tabellen gått till. Men hårda siffror pekar ju på att Göteborg verkligen är mycket Glenn-tätt. Det är dock även Kalmar. Vad betyder det här? Det vet jag inte. Frågorna är många.

Du kanske tycker att det räcker så, att ämnet är uttömt, men nej. Man ska inte lämna ett ämne halvbakat. SCB sitter ju inne med statistiken. Den går att få ut länsvis. SCB listar 5022 män med namnet Glenn i Sverige. Det är alltså ett namn vars förekomst är i nivå med Torgny. 1396 av alla Glenn bor i Västra Götaland (till vilket Göteborg hör). Faktum är att 27,8% av alla svenska Glenn bor i detta län. Imponerande. Men en så grund analys kan man inte låta sig nöjas med. Antalet Glenn måste ju relateras till antalet invånare i respektive län, annars säger ju siffrorna ingenting. Alltså: hur många Glenn finns det i de olika länen per 10 000 invånare? Här är de tre topprankade:

Glenn-täthet, länsvis

1. Blekinge: 13,17

2. Halland: 10,28

…och först på tredje plats: Västra Götaland: 8,89.

Där ser man.

Huvuddelen av detta inlägg publicerades den 30 juli 2010 på http//bollkalle.zoomin.se. Eftersom den kostnadsfria bloggtjänsten på zoomin försvinner under våren flyttas inlägget hit, och raderas samtidigt från sin ursprungsplats.

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i apropå ingenting, återvunnet, sport och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vem heter egentligen Glenn i Göteborg?

  1. Aida skriver:

    Haha bästa inlägget 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s