Urgammal blues 2: Blind Willie Johnson – två röster i rymden

Detta inlägg publicerades ursprungligen den 13 juli 2010 på http://bollkalle.zoomin.se, men eftersom den fria bloggtjänsten där upphör under våren så flyttas inlägget hit, i lätt modifierat skick. Inte många har läst det här inlägget men jag tycker själv om det, så det så.

Blind Willie Johnson var en stor karl, inbillar jag mig, men det vet jag ju egentligen inte.

Blind Willie Johnson var en stor karl, inbillar jag mig
http://blogs.20minutos.es/entradagratuita/files/blind_willie_johnson.jpg

Den blinde pilgrimen föddes av allt att döma 1897 i Texas. Blind Willie tillverkade sin första gitarr ur en cigarrlåda som femåring, och var alltså inte blind från födseln. Möjligen var det som sjuåring han förlorade synen, som följd av att hans mamma kastat lut i ögonen på honom i någon form av bisarr hämndaktion mot sin make, om man får tro denna källa.

Hans texter hade oftast religiöst innehåll, men musiken han spelade var bluesorienterad. Både slide-avsnitt och fingerplock förekommer i olika låtar och ger ganska distinkt olika ljudbilder.

Kraftfull röst

Det verkar som om han inte själv ville ses som bluesmusikant utan snarare som predikant. Han hade en märkvärdig röst, eller två röster faktiskt – både tenor och bas, och framför allt den här basrösten var mycket underlig. Den kunde låta väldigt grov men ibland övergick den i någon form av lågfrekvent jag vet inte vad – nästan som när människor som fått ta bort struphuvudet pratar i en sån där förstärkningsmoj, eller – lyssna på klippet nedan. Vänta till han stampar igång drygt 1:30 in i låten och klämmer i med domedagsrösten. Försök att apa efter. Det är inte lätt. Men det rockar.

Det påstås att han blev haffad av polisen utanför New Orleans domstol en gång för att det uppfattades som om han piskade igång upploppsstämning med sin starka röst när han sjöng ”If I had my way I’d tear the building down”. I själva verket var han bara ute och spelade med hopp om att få in lite pengar, precis som andra gatumusikanter, om man får tro historieskrivningen.

Inspelningar

Mellan 1927-1930 genomförde Blind Willie 30 inspelningar som finns bevarade idag. Han hade en kort period av framgång men försvann därefter lite grand i glömska för att liksom en rad övriga urgamla bluesikoner dammas av på 60-talet igen. Flera kända artister har gjort covers på hans låtar inklusive Bob Dylan och Led Zeppelin.

Fattig livet ut

Inte heller den här bluesmannen blev särskilt gammal. Han levde på 40-talet i Beaumont, Texas och spelade där på gatorna. Han tycks också ha lett bönestunder i något kapell där. 1944 brann hans hem ner. Eftersom han var pank så fick han bo kvar med himlen som tak i ruinerna och där drog han på sig malaria och dog året därpå. Blind var han ju redan och syfilis hade han tydligen också.

Blind Willie i yttre rymden

När Voyager skickades ut i rymden 1977 så följde det med lite information om mänskligheten till andra eventuella civilisationer som farkosten med tiden skulle kunna stöta på. Bland annat medfördes en ”Voyager Gold Record” med karakteristiska ljud från mänskligheten. På skivan återfinns Blind Willie Johnsons Dark was the night, cold was the ground.

Så om Voyager en vacker dag stöter på rymdvarelser från något fjärran solsystem, och om den kulturen fixar instruktionerna för att spela skivan – då är det genom Blind Willie Johnson och den här lite spökiga låten som de får försöka att förstå sig på människan.

Där var förstås annan musik på den där skivan också – inte minst Bach, Mozart, Beethoven och Chuck Berry – men jag tycker att de gjorde alldeles rätt i att peta in lite Blind Willie däri.

Annonser

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i återvunnet, historia, musik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s