Är du kass på att räkna? Koppla på strömmen

”Det finns bara 10 typer av människor i världen:
de som förstår binär kod och de som inte gör det”
Oklart vem

Jag är ganska styv på huvudräkning. Bara ganska. När jag var yngre så hade jag för mig att jag skulle räkna ut allting före alla andra. Med tiden märkte jag förstås att det fanns andra som kunde räkna fortare, och väl i tonåren så kändes det inte som världens viktigaste sak heller.

Den ödmjukheten kanske hade kommit tidigare om jag stött på en sån här kille, fast sannolikheten att göra det är inte så stor. Daniel Tammets begåvning är nämligen extremt ovanlig. Han ser siffror som färger och former, och hans minne och räknefärdigheter är exceptionella. Kolla in det här klippet, och fundera över hur lång tid du själv skulle behöva för att lära dig isländska, eller för den delen att räkna ut 37x37x37x37, eller 13/97 med jag-vet-inte-hur-många-decimaler.

En del är ju helkassa på att räkna. Huvudena deras var kanske inte skapta för att hålla på och lösa beräkningsproblem dagarna i ända. De har väl andra talanger, och vad är då problemet?

Kanske inget alls, så länge man åtminstone klarar av att hantera privatekonomin. Eller jo, nog kan det kan vara ett problem om man vill pyssla med teknik eller naturvetenskap, till exempel. För då måste man faktiskt kunna räkna lite grand. Och skillnaderna i mattekunskaper mellan olika studenter när de börjar på universitetet är ibland häpnadsväckande. Det finns en naiv förhoppning här och där om att universiteten ska lösa problemet via stödåtgärder. Hur då? Ska tre stödlektioner, eller vad det nu kan bli tal om, fixa det som tolv skolår inte åstadkommit? Det är naivt. Visst görs det ansträngningar men vi har inga pedagogiska magiska trollspön. Det som varit jobbigt genom grundskolan och gymnasiet blir inte enkelt bara för att man byter skolbänk. Däremot är det så att många studenter ändå gör snabba framsteg, kanske för att de mognat, blivit intresserade, vill och orkar.

Att kunna räkna är ju förstås bara en liten del av det som kallas matematik. Matematik är något större säger de som begriper, det är ett språk i sin egen rätt. När ett matematiskt problem ska lösas, så gäller det att tänka klart och logiskt, att se problemet med lite perspektiv, som någon gjort här nedan:

http://www.jespersvensson.se/bilder/humor/norsk_matematik.gif

Och när det gäller att hjälpa till med inlärningen så finns tydligen ett nypåhittat knep. Reuters berättar om forskare vid Oxford University som har stimulerat folk med svagström (1 mA) 20 minuter om dagen någonstans djupt i huvudet. Uppgiften gick ut på att lära sig olika symboler som representerade siffervärden och så uppmättes hur fort försökspersonerna kunde lösa några matematikpussel baserade på dessa symboler. Det där höll på under sex dagar och man jämförde med ”placebo”, vilket väl var ingen ström alls då, får man anta. Det ska inte ha gjort ont, men kittlat i huvet lite början. Och det gick lite bättre att lösa de där pusslen med ström än utan. Skillnaden bestod efter sex månader. Dr Kadosh som ledde studien säger: ”Electrical stimulation is unlikely to turn you into the next Einstein, but if we’re lucky it might … help some people to cope better with maths.

Så kanske har vi fått vårt trollspö? Det vore förstås en framtidsutsikt att få lite ström ikört i huvudet inför mattelektionerna. Och frågan hänger nu i luften om lite starkare ström skulle kunna ge bättre effekt? Bäva, framtidens skolbarn, inför elchockerna på tisdag- och torsdagmorgnar.

Ursprungligen publicerat på http://bollkalle.zoomin.se den 5 november 2010, men inlägget flyttas hit i lätt omskriven form eftersom den fria bloggtjänsten på zoomin försvinner. Inlägget raderas samtidigt där.

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i återvunnet, undervisning, vetenskap och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Är du kass på att räkna? Koppla på strömmen

  1. mariafoto skriver:

    tummen upp! Det där inlägget tror jag att jag hade missat på zoomin?! Och ja, jag känner mig kass på att räkna, men tvivlar på att det blir bättre med ström..Ska kanske prova? kramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s