Schizofreni av årsmodell 1940

Jag har Röda Korsets Medicinska Uppslagsbok på en hylla här hemma, en utgåva från 1940. En riktig tegelsten är det, bra att ha som tyngd när man limmar, och ganska kul att sitta och slå i dessutom. Det har jag gjort ikväll.

Schizofreni intresserar mig. Det beror på att sjukdomen länge funnits i min familj. Jag har följt den på nära håll när jag växte upp och det var nog mycket därför jag började intressera mig för kemi: samspelet mellan hjärnans signalsubstanser och hur vi upplever saker och ting. Jaja, nog om det.

Låt oss dyka in i den här boken, i avsnittet om: ”Dementia praecox, schizofreni, ungdomsvansinne”

Bilden som åskådliggör sjukdomen ser ni till höger. Den är fantastisk – en man med Napoleonkomplex. Håll muspekaren över bilden så träder bildtexten fram.

Det typiska sjukdomsutbrottet beskrivs målande: ”Han blir skygg och butter, nyckfull och slarvig och ej sällan grubblar han över religiösa eller filosofiska frågor, som förut kanske ej alls intresserat honom. Om man förebrår honom, att han försummar sitt arbete, säger han, att han har viktigare saker att tänka på. Så småningom komma mera framträdande sjukliga symtom; han skrattar ibland plötsligt utan anledning, gör en del egendomliga rörelser, pratar för sig själv och svarar mer eller mindre konstigt och oredigt på frågor.”

Och så vanföreställningarna: ”Det är någon, som förföljer honom med strålar, med hypnos eller med mystiska apparater.”…. ”I äldre tider trodde man, att den sjuke var besatt av en ond ande. Mot dessa påverkningar kan patienten vidtaga egendomliga skyddsåtgärder. Han söker t ex skaffa sig en isolerande gummi- eller pappersdräkt el dyl.”

Behandling av psykiska sjukdomar är svårt eftersom den kemi som styr våra tankar är mycket komplex. Att påverka en sådan obalans med läkemedel är lite lotteribetonat. Men idag blir många hjälpta, även om det inte funkar så bra för alla.

Vad man än har för åsikter om vården i allmänhet så har utvecklingen av behandlingsmetoder gått framåt på 70 år. De metoder som beskrivs i den här boken är komabehandling (genom insulininjektion) alternativt chockbehandling. Nej, det verkar inte ha varit så värst trevligt att behandlas mot ungdomsvansinne år 1940. Men det är roligt att läsa om det.

Annonser

Om Håkan

Äh jag berättar mer sedan.
Det här inlägget postades i historia, vetenskap och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Schizofreni av årsmodell 1940

  1. chiefkatt skriver:

    Åh, det är intressant med genetisk heritabilitet och det biologiska perspektivet. Psykologi över huvud taget är himla fascinerande.

    • Kemimannen skriver:

      Ja, fascinerande men sjukdomen är på många sätt ganska obegriplig faktiskt. Även om man sett den på nära håll. Å andra sidan är det ju ganska svårt att begripa sig på ett friskt huvud också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s